Friday, November 19, 2004

Bismillah, walhamdulillah, wassolatu wassalam 'ala habibillah

usrahrpi blogger tu sebenarnya do we really need it? Maybe we should all think about why we have it in the first place and whether it's meeting the purpose, uses, and gratifications that we intended for it.

Kalau jawapannya tak - then perlu fikir samada are we able to and do we want to use it for the purpose, ataupun it is a waste of energy dan tak perlu focuskan lagi pada blogger tu (buang je).

Kalau jawapannya ya, then inshaAllah we should go on with it and do our best, inshaAllah.
"Menyeluk pekasam biar sampai ke hujung lengan"
Jangan kata 'ya' tp tiada usaha dan seriousness.


He then said, 'Tell me about Ihsan'.
He said, 'It is to worship Allah as if you see Him, for though you do not see Him, surely He sees you'.

Comments? Much needed.

10 Comments:

At 5:44 PM , Blogger asbah said...

yup... perlu tak? sebab macam yang aktif pun macam kurang... dan tak sure apa purpose sebenarpun ... wallahualam... any more comments?

 
At 12:31 AM , Blogger nur mohamad said...

lack of comment is a sign too :)

 
At 3:12 PM , Anonymous Anonymous said...

cancel saja akaunnya kalau tidak diperlukan.
yang penting amalannya jangan dilupakan.

 
At 5:46 PM , Blogger asbah said...

so... nak delete ke.. anyway ukhti atem yg bukak ni dulu... maybe baik tanya dia dulu

 
At 7:30 AM , Anonymous Anonymous said...

Allahu'alam, rasanya takpe je kalau teruskan. kalau ada org nak post, post la. kalau takde, takpela. tp rasanya inshaAllah akan ada org post kan sth once in a while. once a month, once in a couple of month etc. ada juga benefits utk org yg check sekali sebulan or sekali setahun.
tp kalau semua org rasa tak perlu nak focus langsung, then cancel je la account blog ni.
terasa mcm kebanyakan blog usrah kena penyakit ni :)
subhanAllah.

 
At 1:48 PM , Blogger nur mohamad said...

sbnrnya memang ada potensi besar blogger ni, antara cth2 yang dapat difikirkan kegunaannya:
- mengeratkan silaturrahim antara ahli2 dalam community
- menjadi tali penghubung antara ahli2 yang sudah pulang ke Msia or ke tempat2 lain
- tempat share pendapat, masalah, discussion
- notes dari usrah boleh diletakkan dekat sini
+++ dll

cuma sebab kita jarang melawat dan jarang post. Sometimes one might feel that since takde orang melawat pun, buat apa nak update - tp tu macam persoalan ayam dengan telur. ie, dah takde update, buat apa orang nak lawat.

Ada cadangan dari Tasha, setiap group usrah diberi peranan utk post weekly- so dengan cara camtu akan ada something beneficial, inshaAllah. It could also be notes from the usrah. Kalau kita share notes from group2 usrah yang berlainan would be quite interesting kan? Sebab walaupun kita semua guna module syllabus yang sama, there would still be different things that each group would learn and touch upon.

+ maybe kalau kita dah sebarkan kepada semua community MASA RPI, then akan lebih aktif dan lebih orang benefit + contribute. Dan harap2 daripada 'traffic' tu, we will all become more serious in the endeavor (jika decide utk teruskan). Cuma kita tak terlalu byk cakap, dan belum buat lagi benda2 yang diperkatakan. (spt website, linking usrahrpi dengan MASA etc) Allahu'alam. May Allah give us strength to keep our words.

Question of whether ada orang benefit ke tak dari usrahrpi.blogspot.com - sbnrnya kalau ada at least one person pun benefit is a good enough reason to go on. Tp - maybe kalau takde usrahrpi blogger, that person would learn even more from somewhere else. Allahu'alam.

Kalau orang just benefit once a month or once a week je, camne? Is that a good enough reason to keep having the blogger? Cth macam post ni, dah lepas 5 hari, baru ada 3 orang komen. Maknanya dalam seminggu agak2 2/3 orang je yang sebenarnya visit site ni. Betul ke? Tp alhamdulillah, adalah jugak orang yang lawat :).

Memang almost semua blog2 usrah campus jadi macam ni, tp should we just leave it that way? Is that good? Is that bad?

Allahu'alam
'afwan, panjang... spt biasa..

 
At 2:33 AM , Blogger Faiz said...

siapa ingat apa mak dia masak on the day dia nak amik UPSR dulu?

faiz pun tak ingat :)

but i know it gave me energy to answer the exams correctly that day.

siapa ingat apa isi khutbah jumaat dua bulan lepas?

faiz pun tak ingat :)

but i know it helped me to go through the rest of the week with at least some food for the soul, better than none.

siapa ingat apa isi usrahrpi blogspot last month?

faiz pun tak ingat :)

but i know when i read it, that emanrush .. it was sweet :)

 
At 1:43 PM , Blogger abli said...

ahlan wa sahlan...

i happened to drop by after some time n saw the entry by irah. irah tengah frust, awang terpinga2, n faiz tertanya2. hm... does this blogspot have any geographical boundary as to who can insert a posting? cause if not, then maybe i can pump out some 'sweetness' every now and then, if not always. hehehe... permission to participate, sirrr!

btw, i think any entry no matter its length would be beneficial, inshaAllah. and also to not limit entries to just fiqhi matters, sah? my 2cents worth... adios


give thanks, live life
p.a.r.t.i.c.i.p.a.t.e.

 
At 10:38 AM , Blogger Ihsan said...

Nak kata ya tu mmg nak kata ya, tapi the problem with it is the usaha and seriousness part... Like what encik zuhdi said in his entry, I'm part of the senyap group yang sentiasa membisu partly because tak berapa reti nak tulis article sendiri/jarang baca article and partly cuz terasa diri kurang berilmu utk menyuarakan pendapat. So tak tau camana nak contribute....indeed i realize the importance of usrah and all this, tapi i go at my own pace, sebab background/personal etc. makes me a little slow when it comes to all this....

 
At 3:44 AM , Blogger nur mohamad said...

maybe we should try to make usrahrpi blogger as a discussion ground too.. not just tempat share article, tp memeriahkan dengan discussion yang berfaedah. camne? drpd letak komen2 kat tempat2 yang takde faedah baik buat discussion benda yang bagus. and it doesn't necessarily have to be something fiqhi or mind-boggling sampai perlukan faqih utk kasi komen (takde faqih pun dekat sini). just something that we can all benefit from..

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home