Monday, January 02, 2006

nak jumpe nabi?

Satu hari ade satu mamat ni pilah jumpa satu tok sheikh ni. Die kate " Tok sheikh, saya teringin sangat nak mimpi jumpe Rasullulah Saw. Semua doa dan zikir saya suma saya dah amal tapi tak menjadi2 jugak..". Lalu sheikh tu pun berkata "Malam ni hang mai rumah aku..malam ni tidoq kat rumah aku inshaAllah kita usahakan mana yang termampu."

Pada malamnye pergi la mamat tu ke rumah tok sheikh tu. Sesampainye di rumah die tekejut melihat satu set makanan ikan yang cukup mengiurkan nafsu makannya. Tok sheikh tu berkata " Meh la jemput makan ikan ni". Tanpa membuang masa die pun makan dengan lahap sekali. Al maklumlah student...duit biasiswa pun lambat masuk. Tetiba die terasa makanan itu sungguhlah masin yang teramat sangat. Masin bangat sih.Tak tertahan lagi dah rasenye. Hajat di hati ingin meminta jus mangga tapi biasalah belajar agama kat padang pasir kene hormat guru..tak leh nak lebih2 la kan. So dengan hati yang lara die pun makan la ikan tu sampai la tertido..

Besok paginye tok sheikh tu pun kate " Ha cuba cite sikit apa yang hang mimpi malam tadi..(tetiba cakap kedah)" Lalu mamat tu berkata " Saya mimpi minum jus mangga tok sheikh huhu.." Tok sheikh tu pun berkata " Kalau kita benar2 cintakan Rasullulah saw dahagakan utk bertemu dengannya maka setiap hari kita akan terkenangkan Rasullulah saw.." Mamat tu pun tunduk insaf kerana selama ini die hanya dahagakan dunia.

p/s ha apa lagi meh kite selawat 10 kali sehari pagi atau petang kepada Rasullulah saw sepertimana yang dianjurkan dalam Islam

4 Comments:

At 8:42 AM , Blogger mutadayyin said...

Camne kita nak tahu orang yg kite jumpe dalam mimpi tu Rasulullah s.a.w sedangkan kite tak tahu camne bentuk wajah Rasul yg mulia?

insan jahil

 
At 8:00 AM , Blogger rahmat said...

entahler aku rase since syaitan tak dapat nak menyerupai Rasullulah saw, so kalau dalam mimpi tu that fiqure claim that he is our beloved nabi i guess mimpi tu betul.Sebab rasenye mimpi tu either from syaitan or Allah.

Plus dari ceramah dato harun din pun die kate tak semestinya orang alim yang bertemu Rasullulah saw. Sometimes orang biasa pun boleh jumpe Nabi,maybe that dream serves as a stepstone for him to be a better muslim

wallahuaalam

 
At 4:39 PM , Blogger Umm Ibraaheem said...

Bismillaah ..

Concerning your question:
"Camne kita nak tahu orang yg kite jumpe dalam mimpi tu Rasulullah s.a.w sedangkan kite tak tahu camne bentuk wajah Rasul yg mulia?"

subhaan Allaah, the 'ulamaa' have come up with more than 50 benefits of learning and knowing the physical being of the Prophet,sal Allaahu 'alayhi wa sallaam. One of the main benefits are for us to be able to distinguish whether we're dreaming about the prophet, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, or somebody else (this case being shaytaan), as indicated in the hadeeth below:

Abu Hurayrah,radhiyallaahu 'anhu, narrated that the Prophet,sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, said, with the meaning approximately as: " Whoever sees me in his dream, he has indeed seen me as the shaytaan cannot take my appearance. But the shaytaan can have another appearance and claims that he's Muhammad." (Musnad Imaam Ahmad)

The direct learning point from this hadeeth is that if one doesn't know how does the Prophet, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, look like, one wouldn't be able to distinguish between him,sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, and the shaytaan.

Another story that would shed some light on this matter is the story of Ibn 'Abbas, radhiyallaahu 'anhu, and his student, Yazeed al-Faarisi, rahimahullaah (a tabi'een). Once, Yazeed told Ibn 'Abbas, " I saw the prophet, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, in my dream." Ibn 'Abbas asked him, " Describe him to me." Yazeed said, " He's not very tall nor does he short. He's white, and might be tanned a little bit. He has thick lashes, round face,with big beard covering his neck and the upper part of his chest. His smile is so beautiful." Upon hearing the description, Ibn 'Abbas responded, " Wa Allaahi yazeed, if you've seen the Prophet, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, in reality, you'll add nothing more from what you've said."

May Allaah grant us the strength to learn about the physical description of the prophet, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, and engrain in our hearts the very love of his, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam by knowing his physical appearance, aameen.

wa Allaahu ta'aala a'lam.

[this is my notes from the lecture entitled " Muhammad, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, kannaka taraahu --as if you see him" by Shaykh Waleed Basyouni, haafidzahullaah.]

--
p/s: to learn more about the physical description of the Prophet, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, one can :

a) read the book ," Shamaail Muhammadiyyah" by Imaam Aboo 'Isa At-Tirmidhi, with takhreej by Shaykh Nasiruddin al-Albani.

b) listen to the lectures " The Prophet, sal Allaahu 'alayhi wa sallaam, Described" by Shaykh Waleed Basyouni (from audioislam.com)

--

 
At 11:03 AM , Blogger rahmat said...

kadang kadang bile aku pikir balik orang musyrikin tu depa memang jahat tapi still diorang dapat bersua dengan Rasullulah Saw..kita ni tah dapat ke idak bertemu baginda huhu

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home