Sunday, June 05, 2005

Bismillah

Note kelas Imam Muktar

Orang kate ilmu yang pertama-tama yang diangkat oleh Allah mase hari kiamah ialah ilmu faraid dan yang last sekali ilm solah. Tak sure bende ni betul ke idak tapi kalau kat malaysia tu memang tinggal sikit je orang yang betul-betul tahu pasal ilmu faraid. Dan diorang kate ilm faraid ni antara ilm yang susah jugak dalam agama Islam. Waallahua'alam

So hari ni saya nak introduce introduction to faraid 1000 level.

Sebelum ape ape pun kene setel 2 perkara

1) kene bayar hutang
2) if the deceased decides to give away some money, it should not exceed more than 1/3 of his wealth.

Katakan yang meninggal dunia itu meninggalkan:-

1) wife -1/8
2) 3 anak perempuan -2/3
3) His Father-1/6
4)His mother-1/6
5)His brother- nothing
6) Brother in law-nothing

Mungkin ramai yang tertanya-tanya dimanakah datangnya those figure itu?. Semuanya datang dari Al Quran dari surah Annisaq 1-13. Semuanya terang lagi disuluh.Saya mencadangkan kita bolehlah jenguk-jenguk ye.

Additional note:

a)Kes ni tak melibatkan anak lelaki, kalau melibatkan anak lelaki agak complex sikit, lagipun susah nak tulis kat sini.
b)Jika yang meninggal itu mempunyai lebih dari 2 anak perempuan, maka pecahannya 2/3. Jika less than 2,pecahannya pun 2/3 jugak
c) Kalau sapa-sapa yang tere math , hasil tambah semua pecahan-pecahan tu exceed 1 meaning,

1/8+2/3+1/6+1/6=1 1/8 kan?

so kalau ikut logiknya tak berpadananlah dengan math. So ulamak kate( ni aku rase genius dan abis practical la ):

i) take the common denominator which is 24. So 1/8=3/24,2/3=16/24,1/6=4/24. Then add 16+4+4+3=27. Sekarang ni 27 akan jadi common denominator which then leads to new partition,

wife=3/27
3D=16/27
F=4/27
M=4/27

3/27+16/27+4/27+4/27=1

kalau tak paham buat kat atas kertas lagi clear rasenye..

ii) Ramai orientalis cuba nak deceive muslim dengan mengatakan " Oh Al Quran nye calculation is not coherent dengan math, sebab kalau tambah memang tak cukup satu,"Sebenarnya itulah beauty of Islam, Kita tak rigid dalam calculation. Secularnye pemahaman die suke rigidity. Macam konsep betul atau salah.Hang salah hang out..Tapi bagi kita, kita ada makruh dan sunat kan?Tapi tak bermaksud Al Quran tu salah, Al quran outlines basic thing and kita draw the hukm from the sunnah of Rasullulah. Bayangkan kalau Al quran nak explain semua kat kite.Minda pun sempit dan tak promote creativity Sure la tebal buku tak padat and susah la kite nak bawak nya kemana2. Hanya crooked mind je expect Al quran kene explain semua bende.

p/s mungkin lepas ni kite bawak kes kalau ade anak lelaki

1 Comments:

At 9:51 AM , Blogger Jawad said...

Bismillah.

JazakAllahu khair, ya Rahmat...

Hadith, inshaAllah, to support (there are several version in Bukhari):
----------------------------
2) if the deceased decides to give away some money, it should not exceed more than 1/3 of his wealth.
----------------------------

Narrated Sad bin Abu Waqqas (radiAllahu 'anh):

The Prophet (sallAllahu 'alayhi wasallam) came visiting me while I was (sick) in Mecca, ('Amir the sub-narrator said, and he disliked to die in the land, whence he had already migrated). He (i.e. the Prophet (sallAllahu 'alayhi wasallam)) said, "May Allah bestow His Mercy on Ibn Afra (Sad bin Khaula)." I said, "O Allah's Apostle! May I will all my property (in charity)?" He (sallAllahu 'alayhi wasallam) said, "No." I said, "Then may I will half of it?" He (sallAllahu 'alayhi wasallam) said, "No". I said, "One third?" He (sallAllahu 'alayhi wasallam) said: "Yes, one third, yet even one third is too much. It is better for you to leave your inheritors wealthy than to leave them poor begging others, and whatever you spend for Allah's sake will be considered as a charitable deed even the handful of food you put in your wife's mouth. Allah may lengthen your age so that some people may benefit by you, and some others be harmed by you." At that time Sad had only one daughter.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home