Saturday, August 26, 2006

sibling rivalry

vocab

standing ovation-tepukan sambil berdiri

equivocal maksudnya macam ni

if the river has a bank and the bank has the money therefore river has a money

which is wrong

which happen alot in our deen and other religion too

which is unfortunately a sad thing

aku penah tebaca satu buku pasal comparative religion. Author tu kate yang menjadi masalah besar agama agama Abrahamic (yahudi,nasrani and islam) ialah masalah communication. Contohnya begini

kalau kita nak bezakan antara hitam dan putih,most likely kita boleh la nak bezakan sebab bende tu memang crsytal clear. Tapi yang menjadi masalahnya is kalau kita nak tentukan antara kurang kelabu dan kelabu, yang mana lebih putih. So kalau orang islam berdebat ngan ngan orang asli.most likely kita nampaklah apa yang didebatkan tapi kalau ngan agama agama seperti nasrani and yahudi..susah sebab diorang pun ada element element yang sama dalam Islam contohnya

islam: kami pecaya pada tuhan,nabi dan kitab2 dahulu

christian or jews: kami pun sama

islam: okie ni mana satu kita dok bincangkan?

so tulah masalahnya agama agama sekarang. Since they also has the same thing that we have, how do we want to tell that we are different from them? the worse thing is how want to show our deen is better than them.

as was said by Sheikh Muktar masa satu program interfaith kat sini..yahudi christian and islam macam adik beradik yang begaduh. And unfortunately pergaduhan adik beradik ni agak ‘makan dalam’, last longer and more intense. Ala korang sure penah gaduh ngan adik beradik. Tapi serius ma kat kampung aku banyak gile kes macam tu. Adik beradik tak betegur sampai betahun…kita rasa ish ape lah diorang ni adik beradik pun sampai tahap macam tu..tapi yes selalunye yang rapat..bila dah begaduh…the world will turn up side down.

ade orang kate kalau adik beradik laki begaduh die agak intense..lagi lagi yang rapat

the thing about debate is that we don’t want to throw dust to other people and say ” Ha ha..see I told you already..his religion is filthy” Bukan macam tu you zealot. Debate is more toward nak paham other people, nak strengthen our own understanding. Sebab dalam Quran memang Allah kata kita dijadikan berbeda supaya kita saling kenal mengenal.

Ini tidak..kita lebih suka macam debate yang useless.serius useless. pastu ko tengok mulut debater tu macam munching2 nyam2 try to speak out volume of useless and repetitive argument.Aku memang takkan dengar pun rebuttal diorang.

aku sebenarnye nak cite sikit pasal experince aku kat interfaith ni. So sapa sapa yang nak ada hal penting silalah buat dulu sebab the rest of the story is not that interesting…ye takde la interesting sangat

ada lah satu interfaith program ni..diorang jemput orang islam explain pasal terrorism, yes topik hangat tapi bosan. Seriuslah kalau dah lama-lama orang bombarded with these stuff everyday diorang pun akan bosan dengar pasal islam itu terrorist islam itulah jihad and so on. Kalau ko perasaan kat CNN, orang dah tak larat nak dengar pasal islam kene tindas and so on. Tengoklah orang islam sekarang kalau depa kate baca la news..diorang kate maleh la asik cite sedih jer.

This is what they call learned helplessness..yes aku menjadi abang yang nerd saiko

so back to the cetory tadi…so ade satu perwakilan islam ni die kene explain pasal terrorism. But yang peliknya takde sapa pun nak tanya soalan soalan pasal terrorist ni..yes theory aku betul..orang tanak dah indulge bende bende yang intense..so better left unsaid..sampai orang tu kate” oh I thought you have many question regarding this..”

literally takde orang tanye and there was a long pause that almost seduced me

to sleep kat program tu sampai la satu bende belaku..sebab mase tu ade satu bro nak cita pasal macam mane islam handle jenazah. Aku serius tak paham kenapa depa nak cita pasal bende tu. Yelah ape kaitan terrorism ngan pengurusan jenazah.Masa bro tu explain aku rase bende ni bosan la sebab aku dah tahu tapi kalau orang putih lain

ada yang tebelalak, ada yang dok bisik bisik ngan kawan sambil cakap wow this is cool ,ada yang tekun gile menulis pasal bende tu..

aku sendiri pun tetiba lak gatal nak menunjukkan aku ni interested..konon2 nak tunjukkan participation la padahal bosan bangat

aku ingat bro tu kate macam ni..semayang jenazah dalam islam adalah praktikal. Since Islam is intended utk universal..so apa apa praktis mestilah practical. Kalau orang cina kurang kurang kene ade 20 ribu dalam tangan nak setel pasal kematian. Kalau orang putih kene beli insurance la kene ade macam macam procedur. Tapi islam..murah..tanam kat tanah..semua orang dalam dunia basically ade tanah so bende ni practical.

aku rase kat malaysia kita kene bayar 5 ringgit setahun kot utk upah orang nak setelkan jenazah.

Tambah beliau…the fact that islam nye funeral is so simple menunjukkan Islam ni realistic and and seek for simplicity. Yelah kenapa kita nak dress lawa lawa masa nak pi kubur takkan nak mengorat kot.ade kenderaan la ade nice chamber lah..in fact dalam hadith kate..bende bende tu lebih layak utk orang yang hidup. Pastu kalau perasan..islam nye funeral is kinda hasty…islam kate kene cepat2 tanam mayat tu..sebab islam tanak umat die dok mengelamun dalam kesedihan dan kemurungan..sedih memang la sedih tapi tak sampai kite pulak muka dok monyot macam mayat <–ni aku goreng la

funeral in islam boleh dilaksanakan oleh orang islam mongol yang duduk kat ceruk kampung kat ulan bator yang keje baiki kasut dan boleh jugak dilaksanakan oleh Sultan Brunei yang kaya gile tu yang tengah duduk di dipan dipan yang enak utk diduduki <–if you know what is meant by universal

mase tu aku terus teringat kata kata adik aku..kat india mayat sangat lah abundant sebab orang tak mampu nak beli alatan bakar which is some sort of special wood..so depa tak mampu nak bakar tu ended jual mayat tu sebab die kate lagi baik dapat duit..sebab diorang sangat sangat miskin. Cuba ko bayangkan jual mayat saudara mara kita sebab nak dapat duit. Tak tahu nak kata pa la

in fact ada kawan die beli satu set of badan mayat utk hadiah utk mak dia kat malaysia haha yes with head ni nak menunjukkan betapa banyak nye mayat kat sane tak salah aku 50 dollar

macam set lego la lebih kurang.

lepas brother ni explain aku serius baru tahu betapa cantiknya islam. dan satu lagi baru aku perasaan orang dalam dunia ni hanya tengok pada ‘keburukan islam’ terror jihad and sebagainya. Kalau nak debate kene bende bende besar..ketuhanan makrifatullah kenabian kesahihan kitab la..so bila dah banyak sangat debate bende ni…kite nye pemahaman dah clouded. Tapi yang menariknye kite tahu the beauty of islam ada kat bende bende yang kite orang islam pandang sebelah mata jer contohnye perkahwinan dalam islam..muamalat dan sebagainya padahal bende ni jarang orang discuss

p/s aku still ingat lagi lepas je abis program tu orang putih kasi standing ovation utk praise kat bro yang tak rancang pun explain pasal funeral in islam

2 Comments:

At 4:32 PM , Blogger mutadayyin said...

serious.. macho la citer ko mat.. lu wicket la mat..

 
At 9:18 PM , Blogger nur mohamad said...

mashaAllah bestnya
teringat zaman2 gi interfaith kat capital district dulu. alhamdulillah it was a very valuable experience.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home