Friday, June 17, 2005

Bismillah

Pernah tak dengar cerita orang yang kencing kat Masjid Nabawi. Kalau tak penah gi la jenguk-jenguk library baca kisah sejarah Nabi kita. Dipendekkan cerita Sahabah ra punyelah marah tapi Rasullulah SAW kata biarlah dia abih kencing tu dulu. Kalau mamat ni buat kat masjid kat malaysia mahu ade yang kene silat cekak hanafi rasenye. Tapi cuba kita lihat apa hikmah disebalik kejadian itu

a) Kalaulah sahabat kejar dia guna pedang, satu masjidlah kene lap sebab dia lari lintang pukang
b) Dalam perubatan tak elok kite sergah orang tengah kencing lagi lagi budak-budak kecik

okie andaikata orang asli kat kampung anda kencing kat masjid anda apakah tindakan anda?

a) melenting dan mengamuk
b)berkenalan dulu ngan orang asli tu
c)buat tak tahu tiada apa apa berlaku
d)ikut cara Rasullulah

p/s bercita-citalah untuk bercita-cita mengikut sunnah Rasullulah

Wednesday, June 15, 2005

bismillah, walhamdulillah, wassolatu wassalamu 'ala rasulillah, wa'ala aalihi wasahbihi ajma'een

http://www.islamonline.net/English/Islamic_Audio/index.shtml
find: empty yourself for My worship by riyad saloji

Sunday, June 05, 2005

Bismillah

Note kelas Imam Muktar

Orang kate ilmu yang pertama-tama yang diangkat oleh Allah mase hari kiamah ialah ilmu faraid dan yang last sekali ilm solah. Tak sure bende ni betul ke idak tapi kalau kat malaysia tu memang tinggal sikit je orang yang betul-betul tahu pasal ilmu faraid. Dan diorang kate ilm faraid ni antara ilm yang susah jugak dalam agama Islam. Waallahua'alam

So hari ni saya nak introduce introduction to faraid 1000 level.

Sebelum ape ape pun kene setel 2 perkara

1) kene bayar hutang
2) if the deceased decides to give away some money, it should not exceed more than 1/3 of his wealth.

Katakan yang meninggal dunia itu meninggalkan:-

1) wife -1/8
2) 3 anak perempuan -2/3
3) His Father-1/6
4)His mother-1/6
5)His brother- nothing
6) Brother in law-nothing

Mungkin ramai yang tertanya-tanya dimanakah datangnya those figure itu?. Semuanya datang dari Al Quran dari surah Annisaq 1-13. Semuanya terang lagi disuluh.Saya mencadangkan kita bolehlah jenguk-jenguk ye.

Additional note:

a)Kes ni tak melibatkan anak lelaki, kalau melibatkan anak lelaki agak complex sikit, lagipun susah nak tulis kat sini.
b)Jika yang meninggal itu mempunyai lebih dari 2 anak perempuan, maka pecahannya 2/3. Jika less than 2,pecahannya pun 2/3 jugak
c) Kalau sapa-sapa yang tere math , hasil tambah semua pecahan-pecahan tu exceed 1 meaning,

1/8+2/3+1/6+1/6=1 1/8 kan?

so kalau ikut logiknya tak berpadananlah dengan math. So ulamak kate( ni aku rase genius dan abis practical la ):

i) take the common denominator which is 24. So 1/8=3/24,2/3=16/24,1/6=4/24. Then add 16+4+4+3=27. Sekarang ni 27 akan jadi common denominator which then leads to new partition,

wife=3/27
3D=16/27
F=4/27
M=4/27

3/27+16/27+4/27+4/27=1

kalau tak paham buat kat atas kertas lagi clear rasenye..

ii) Ramai orientalis cuba nak deceive muslim dengan mengatakan " Oh Al Quran nye calculation is not coherent dengan math, sebab kalau tambah memang tak cukup satu,"Sebenarnya itulah beauty of Islam, Kita tak rigid dalam calculation. Secularnye pemahaman die suke rigidity. Macam konsep betul atau salah.Hang salah hang out..Tapi bagi kita, kita ada makruh dan sunat kan?Tapi tak bermaksud Al Quran tu salah, Al quran outlines basic thing and kita draw the hukm from the sunnah of Rasullulah. Bayangkan kalau Al quran nak explain semua kat kite.Minda pun sempit dan tak promote creativity Sure la tebal buku tak padat and susah la kite nak bawak nya kemana2. Hanya crooked mind je expect Al quran kene explain semua bende.

p/s mungkin lepas ni kite bawak kes kalau ade anak lelaki