Monday, November 29, 2004

Assalamualaikum Warahmatullah..

Tetiba bace email dr kak irah.. rasa terpanggil pulak utk tulis something kat usrah rpi yg menurut kak irah seperti hidup segan mati tak mahu.. Cadangnya nak cerita apa yg berlaku kat tamrin tp sebelum tu insyaAllah dan menyuarakan pendapat berkenaan apa yg kak irah concludekan sebagai 'baik buang je klu takde manfaat yg boleh diambil'.. Camne nak start ek..

Dari dulu lagi, rasanya 95 peratus isi blogger nih dipost oleh kak irah and to be honest i don't really read them (sori..).. sebab bende tu cam typical sebab takder perbincangan yg menyusul (salah saya jugak sebab tak mulakan).. I rather read forum MASA yg to me byk mende merapu tp ntah la.. fun.. pastu rasanya ramai lagi brothers yg bace forum tuh sambil tergelak2.. tp bila pergi usrah rpi.. mula mata kuyu bace 3 baris pon tak habis.. yer la.. serious reading.. bukan nak salahkan mana2 pihak.. cuma nak membawa antum sume meneliti situasi ni from my perspective..

Tak salah rasanya utk kak irah express her frustration regarding this blog and i know that she really doesn't mean to delete this blog :) mmglah.. klu ikut logic pon.. blog ni pon free jerk.. no worries pon kalau biarkan.. tp she wants to potray her dissapointment regarding this matter and wanted it to be taken seriously.. so saya menyerulah brothers yg pergi tamrin harituh utk relate this to one of the topics yg brother yasser present which is mujahadah. Masa ni pon ramai brothers yg tido so rasanya boleh refresh balik memory and rasanya this is a good starting point for me to 'report' what we learnt there. Dan semoga usaha saya yg sedikit ini dapat memberi manfaat kepada diri saya sendiri yg sering lupa dan selalu melanggar perintah Allah dan mengingkari laranganNya dalam sedar (astaghfirullah) dan juga kepada semua.. insyaAllah..

Tajuk: STRIVING WITHIN ONESELF IS THE ROAD FOR THE PIOUS TO ACHIEVE HAPPINESS IN THIS LIFE AND THE HEREAFTER.

Brother Yassir mulakan dengan memberitahu bahawa ada dua jalan untuk improve diri kita which is seeking knowledge and struggle with one's own self to control its desire.

Kita selalu berpendapat bahawa takper ade sedikit dosa dan jarang sekali kita memikirkan bahawa dengan dosa yg sedikit ni, kemungkinan kita dihumbankan ke dalam api neraka dan selalu kita rasa 'tak mengapa' utk pergi ke neraka sekejap sebelum masuk ke syurga sedangkan kita lupa bahawa the least punishment in hellfire is Abu Talib, only his feet went to hellfire tapi kesannya sampai menggelegak otak. Kita sering leka dan anggap kita ni dah baik sedangkan hassan al-basri sendiri sering menangis sebab takut Allah still akan humbankan dia ke dalam neraka. Kita kalau nak dibandingkan dengan dier macam langit dengan bumi..

Kemudian beliau memberikan analogy, seperti kita ada sebotol jus oren.. kemudian jatuh one drop.. just one drop of air kencing dalam minuman tersebut.. warna tak berubah.. bau tak berubah.. adakah kita akan minum? semestinya kita takkan minum kalau kita tahu dalam tu ada najis. So kenapa? kenapa kita boleh compromise nak tolerate dengan diri kita sendiri bahawa takpe ade sedikit dosa dalam byk2 amalan kita. tak malukah kita bertemu Allah dengan dosa tu? (pastu analogy saya sendiri :) memandai nak menambah..) kalau kita kat RPI ni sentiasa aim nak dapat perfect score and tak nak tolerate utk buat even the simplest mistake.. sentiasa bagitahu diri sendiri utk improve and minimize the mistakes and kalau boleh tak nak ade langsung dan bila ada rasa kecewa.. so.. kenapa kita taknak apply kat sini? and also according to him 'u're not going to heaven if you have sin' (dia ada justify sebab apa dia cakap camtuh tp tak jumpa plak dalam notes nih.. sori.. tp mmg convincing enough ar dia nye penjelasan.. boleh jugak klu nak refer kepada juice analogy)

So, utk mendapatkan improvement dan kemudian diri yg bebas dr dosa (mesti ada dosa sebab nobody's perfect tp kena azam utk takde dosa) kita kena struggle and strive dan inilah yg dipanggil mujahadah..

Mujahadah bukanlah buat sesuatu yg kita suka.. contohnya sorang ni suka makan sayur.. so bile dia nak makan sayur.. bukan lah mujahadah.. tp klu org tu tak suka makan sayur.. tp dia paksa diri dia makan sayur utk kepentingan kesihatan dia.. then barulah dipanggil mujahadah..

IMPORTANCE OF MUJAHADAH

Ibnu Qayyim dalam kitab dia Zaadul Ma'ad ada menggariskan..
- The struggle to learn guidance and the religion of the truth
- The struggle to work with this guidance
- The struggle inviting to the truth
- Be patient with the people

Ada satu peumpamaan yg mengatakan..
'Jika ingin memetik mawar merah, hendaklah bersabar menghadapi duri '

And kalau ikut logic pon (tambah sendiri lagi..) kita study bagai nak rak, struggle bukan main lagi dari upsr sampaile ke univesity.. tak pernah rehat.. pursued single mindedly.. kalau nak ikut kaca mata dunia takde ape pon.. ganjarannya cuma mungkin.. mungkin dapat keje dalam aircond and tak payah susah2 sangat.. kalau ikut logicnye.. utk daki dunia yg sedikit ni pon kita gile boleh nak struggle sampai berjaga malam nak siapkan homework siap boleh tido kat vcc lagi klu ada projek tak siap.. takkan la kita takleh nak struggle untuk mendapatkan syurga Allah yg Maha hebat yg tak terbayang oleh pemikiran yg mana kalau dapat mende ni, tak payah nak pikir mende lain lah.. macam kat dunia ni.. lepas satu2.. contohnya lepas spm dpt keputusan tinggi.. lega kejap pastu best dpt gi rpi.. dtg rpi.. byk plak homework, assignment etc.. pastuh setelah berpenat lelah.. dptlah degree.. pastuh dah lega ke? pastu kerje plak.. ingatkan dpt kerje best.. tp pening kepala lagi.. dengan politik dalam pejabat dan sebagainya.. pastu kerje pon stress.. and kalau sumer berjaya pon.. rumahtangga lagi.. dapat plak isteri yg tak memahami or anak2 yg manyakitkan jiwa.. so.. tak terbanding dengan syurga Allah yg mane kalau kita berjaya masuk.. Alhamdulillah. dah tak payah pikir dah.. selama-selamanya.. i repeat.. selama2nya.. and saya sendiri pon takleh nak membayangkan konsep selama-lamanya.. sebab tak terjangkau.. sampai bila.. dua juta tahun? nak bayangkan kehidupan selama dua juta tahun pon tak reti..sebab hidup selama dua puluh tahun ni pon dah lama sgt rasanya.. pastu cuba bayangkan masuk neraka.. kalau masuk neraka selama-lamanya.. lagi la takleh nak byg.. sampai bilakah penyeksaan akan berakhir.. ada satu ayat yg sgt menggerunkan para ulama' dan ahli sufi.. Allah berfirman.. 'wala yaziduhum illa 'azaba'.. yg mana maksudnya 'dan tidak akan kami tambah kepada mereka (ahli neraka) kecuali azab'.. maksudnya.. kalau hari ni sejuta celcius.. esok mesti naik.. sejuta satu celcius ker.. so dalam pemikiran ahli neraka ni takkan ada pemikiran bahawa esok azab akan berkurangan.. contohnya kalau kat sini kita masuk penjara.. pastu kena rotan 8 kali.. dalam pemikiran kita mesti terdetik.. mungkin esok aku tak kena rotan.. tapi bagi ahli neraka.. tak terpikir.. so bayangkan lah.. klu duduk di neraka tu selama2nya.. kalau lepas dua ratus juta billion tahun.. ntah berapa celcius la neraka tuh.. na'uzubillah..

(ok.. balik kepada perbincangan td.. seronok plak explain..)

Seterusnya Bro Yasser bagitau.. knowledge alone is not enough..
Contohnya.. some physicians drink alcohol and smoke eventhough they know best about the evil of drinking and smoking..
So kat sini dia emphasize.. walaupun byk mane ilmu pon.. tapi klu tak amal tak guna jugak.. and then he said.. theoretical knowledge is not a proof that you know anything.. contohnya.. kita belajar engineering.. walaupun kita dah belajar dan dah grad.. still takkan dipanggil engineer kalau kita tak kerje and buat engineering work.. sebab tu la masa mula2 grad.. org mcm berhati2 nak amik pekeja sebab derang tak tahu lagi kita ni reti ke tak.. tp bila dah ade experience baru lah kita boleh dipanggil engineer.. same jugak kat sini.. kita tahu ape yg baik ape yg tak, camne cara nak jadi mukmin.. camne cara nak masuk syuga.. kita takkan jadi mukmin sehingga kita practically buat apa yg dah digariskan...

So.. mende ni semua need practical steps.. such as fasting and qiyamullail..
also he said..
- performing worship alone is not enough
- you have to train yourself, and struggle with yourself until your heart squeezed
- always remember your wrong doings with a lot of sorrows and regret.. mende ni sgt penting according to him since kita selalu melengah-lengahkan taubat.. pastu dia cakap.. tiada taubat tanpa air mata..
- kemudian kita kena selalu imagine berapa laju kita akan melalui titian sirat nanti. Adakah kita nak merangkak or nak pergi sepantas kilat.. masa nak struggle tu.. selalu la ingatkan diri kita bahawa kita buat sumer nih utk memudahkan kita meniti titian sirat nanti..

Kemudian dia cerita bagaimana Arabs Jahiliyah boleh transformed dr satu kaum yg tak bertamadun kepada satu kaum yg kemudiannya penuh dengan sifat2 luhur sehingga boleh ke satu tahap menawan 3/4 dunia..

Mula2 derang diwajibkan solat tahajjud selama setahun.. menurut beliau, solat tahajjud ni sangat penting utk membina ketahanan jiwa.. mmg saper yg tak dpt istiqamah solat tahajjud ni jgn mimpi la nak pergi berjihad.. kita pon sendiri tahu kan betapa susahnya nak bangun tahajjud.. dan kalau boleh bangun sekali pon.. susah betul nak istiqamah.. tp kenalah struggle.. paksa diri.. ingatkan ganjaran yg Allah nak bagi td.. ianya jugak satu cara utk membersihkan jiwa.. konsep paksa diri ni sgt penting dalam Islam.. bila kita train diri kita utk control desire kita dan biasa dgn kesusahan barulah kita akan biasa dan tahan dgn kesusahan lain.. bak kata pepatah.. alah bisa tegal biasa.. so.. sebab tu lah.. lepas tu bila dakwah di buat secara terang-terangan, iman para sahabat begitu mantap dan dpt mengharungi segala penderaan dan tohmahan dengan kesabaran.. sebab dah biasa train diri dengan kesusahan.. para nabi sendiri diwajibkan qiyamullail.. utk apa.. tak lain tak bukan utk membina kekuatan jiwa inilah.. sebab itulah para nabi dan rasul mampu utk menghadapi segala tohmahan dan kesusahan sepanjang menyebarkan Islam..

Oleh itu, kita pon kenalah struggle and strive utk bangun tahajjud.. mmg susah.. terutama saya sendiri.. kalau nak tgk dalam kelompok brothers.. saya la antara yg paling malas nak bangun tahajjud nak banding dgn yg lain.. tp kali ni tak peduli.. nak bitau jugak kat sini suruh org lain bangun tahajjud semoga diri ini teruja dgn kata2 sendiri.. insyaAllah.. azam..

Pastu bro yasser membawa kisah Anas bin Nadr yg syahid di uhud dengan kesan 80 injuries dan org tak cam mayat dia kecuali sister dia yg cam mayat die dari jari dia.. ceritanya camnih.. dia terlepas perang badar.. so dia berazam utk pergi perang yg akan dtg.. so dia pon bersedialah utk berperang dengan berqiyamullail tiap2 malam.. so.. bile tibe perang uhud.. dia pon dengan bersemangat sekali pergi sehingga org cakap tiadalah yg lebih hebat di medan uhud bertarung selain anas bin nadr, setiap kali terkena tusukan pedang ke panah ke.. dia tak peduli dia terus berjuang.. biasa kalau org perang.. kena satu panah ke apa ke.. terus down dek kerana kesakitan yg teramat sangat.. tp anas bin nadr walaupun terkena panah dia tak peduli dengan kesakitan tuh.. sebab jiwa dia dah terlampau kental dan biasa dengan kesusahan.. dia terus berjuang sehingga badan dia terjatuh kerana dah takde daya dah nak bangun dan begitulah dia syahid..

GENERAL WAYS TO STRIVE

- Bringing alive the love of Allah in our hearts.
- Reviving the fear of Allah by remembering the destination of the transgressor.
- The strong will and desire to face ones desire with fearing Allah and hoping for the mercy of Allah (Khauf and Raja') kat sini beliau ade terangkan pasal konsep khauf dan raja' yg mana kita kena balance antara keduanya.. dan tidak lengkap satu tanpa yg lagi satu..

Ape yg dimaksudkan dengan general ways (from my perception) ialah bende yg biasa org buat.. yg mmg kena buatlah.. to a certain extend compulsory kalau nak dikategorikan sebagai org yg beriman.. satu lagi ialah special ways.. yg mane maksud dia cara yg specific utk utk ajar diri kita strive..

SPECIAL WAYS TO STRIVE

antara cara2 special utk strive ialah
- Leave one habit, like drinking coffee..
- Leave a type of food on the dinner table

yg dimaksudkan di sini ialah.. contohnya kita suka sgt minum kopi dan tiap2 hari mesti minum kopi.. so kita kena buang tabiat tuh supaya jgn sampai ianya menjadi tabiat.. sebab bila kita addicted to something.. mungkin ianya akan menjadi penghalang kepada kita dalam menyebarkan dakwah..

contohnya imam hassan al-banna.. ada satu hari tuh dia naik keretapi dengan sorang pengikut dia.. and then pengikut dier merokok.. pastu imam hassan al-banna tanya.. selalu ke kamu merokok? pengikut dia cakap ye.. kemudian beliau cakap.. cuba kamu bayangkan kamu masuk penjara.. kemudian pegawai penjara tu tease kamu dengan merokok depan kamu.. kemudian sure kamu terliur.. so dgn sebab tu.. saya menyeru kamu supaya berhenti merokok.. pengikut dia ni berhenti merokok.. dan beberapa tahun lepas tuh.. ditakdirkan pengikut dia ni betul2 masuk penjara dan bila dalam penjara.. pegawai penjara tu betul2 tease dier dgn merokok.. tp dia dah tinggalkan tabiat merokok tu so alhamdulillah.. dia tak kesah pon.. so begitulah contoh bagaimana tabiat kepada sesuatu boleh menjadi penghalang kepada struggle dalam dakwah kita..

Seterusnya bro yasser memberi suggestions bagaimana nak aplikasikan mende nih.. contoh nya kalau kita kurang bercakap.. bila ada satu perjumpaan suka mengambil dasar berkecuali.. dasar tunggu dan lihat, tak nak ambik bahagian, malu utk ke depan.. sifat2 ni semua sgt tak bagus utk seorang da'i sebab da'i kena berani ke hadapan dan berani utk ke depan.. so menurut beliau.. the reason being mungkin sebab org tuh kurang ilmu so sebab tu la dia tak konfiden nak membicarakan mende2 nih sumer.. so apa yg dier kena buat ialah banyakkan bacaan untuk menambahkan ilmu pengetahuan dan kalau boleh establish organize reading so that setiap hari pengetahuan kita bertambah dan sampai satu tahap kita konfiden utk memberikan pendapat dan sebagainya..

Kemudian kalau kita ni jenis yg suka sgt cakap.. kalau ada perjumpaan tu asyik dia je nak cakap.. tak berenti2.. so golongan ni pon kena beware jugak sebab narrated by at-tirmizi from mu'az bin jabal.. Rasulullah pernah bersabda.. " The tounge is the main reason people get thrown to the hellfire" hadis sahih.. so klu kita termasuk golongan ini.. berhati2.. cakap bila perlu jerk.. kire kita punya default is silence.. and bercakap ni seolah2 sgt susah.. first2 mmg la kena struggle tp begitulah main pointnyer.. tp jgn la sampai terus senyap sampai takde senda gurau.. melampau la pulak kan..

So, kesimpulannya kena balance.. dan utk balance tu kenalah kita struggle.. dan kenalah selalu ingat ganjaran yg mananti kita bukannya sedikit.. takkan lah kita nak dapat masuk syurga Allah dengan senang je.. mane ade bende senang kat dunia nih.. nak pergi tamrin pon berape byk duit kena keluarkan.. nak cari duit nak beli imac G5 pon susah.. nak beli kereta lagilah.. so.. mmg logic la kiter kena susah.. bak kata pepatah.. bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian.. dan kita kena cepat sebab kita tak tahu bila maut menjemput kita.. mane tahu esok.. so.. sesamer lah kita.. so mula2.. cara kita nak ajar diri kita struggle.. ialah join dan imarahkan blog usrah rpi nih.. aktifkan perbincangan yg insyaAllah akan memberi manfaat pada kita.. kalau tiba2 ada permasalahan yg rasanya sesuai utk dikongsi.. postkan.. share ramai2.. org lain pon.. ramai2 bagi pendapat.. baru lah kita dpt exchange maklumat.. mmg la susah byk keje, assignmentm final pon dah nak dekat.. tp jgn lupa.. mane tahu dengan sedikit maklumat yg kita share.. sedikit pendapat yg kita keluarkan.. Allah masukkan kita ke dalam syurga selama-lamanya.. sampai bila? pikir sendiri..

Last sekali.. ingin sekali nak sahabt2 sumer perhatikan betul2 lirik lagu sebelum terlena oleh hijjaz.. sebab lagu ni sgt menyentuh jiwa..

Wassalam..


yg hanya pandai cakap,
zuhdi zamani



Sebelum Terlena..

Sebelum mata terlena
di buaian malam gelita
tafakur ku di pembaringan
Mengenangkan nasib diri
yg kerdil lemah dan bersalut dosa
mampukah ku mengharungi titian sirat nanti

membawa dosa yg menggunung tinggi
terkapai ku mencari limpahan hidayahmu

Agar terlerai kesangsian hati ini
Sekadar air mata tak mampu membasuhi dosa ini

Sebelum mata terlena
dengarlah rintihan hati ini
tuhan, beratnya dosaku
tak daya ku pikul sendiri

hanyalah rahmat dan kasih sayangMu
yg dpt meringankan
hulurkan maghfirahMu
Andainya esok bukan milikku lagi
dan mata pun ku tak pasti
akan terbuka lagi

sebelum berangkat pergi ke daerah sana
lepaskan beban ini yg mencengkam jiwa dan ragaku..

selimuti diriku
dengan sutera kasih sayangMu
agar lena nanti
ku mimpikan syuga yg indah.. abadi

pabila ku terjaga
dpt lagi ku rasai
betapa harumnya wangian syurga firdausi
oh ilahi...

di sepertiga malam
sujudku menghambakan diri
akan ku teruskan pengabdianku padaMu...













Friday, November 19, 2004

Bismillah, walhamdulillah, wassolatu wassalam 'ala habibillah

usrahrpi blogger tu sebenarnya do we really need it? Maybe we should all think about why we have it in the first place and whether it's meeting the purpose, uses, and gratifications that we intended for it.

Kalau jawapannya tak - then perlu fikir samada are we able to and do we want to use it for the purpose, ataupun it is a waste of energy dan tak perlu focuskan lagi pada blogger tu (buang je).

Kalau jawapannya ya, then inshaAllah we should go on with it and do our best, inshaAllah.
"Menyeluk pekasam biar sampai ke hujung lengan"
Jangan kata 'ya' tp tiada usaha dan seriousness.


He then said, 'Tell me about Ihsan'.
He said, 'It is to worship Allah as if you see Him, for though you do not see Him, surely He sees you'.

Comments? Much needed.

Wednesday, November 17, 2004

bismillahi rahmani rahim

in the name of Allah
the Most Compassionate
the Most Merciful



compassion is lost from humanity


...
illa man rahima ar Rahman



{}
let them fight
with their tanks
and precision bombs
gamut of weapons


though we lack
material forces
and substance
we will do what we can
we will fight
with the best weapon



"And know this Abu Lahb, God does fight on the side of your nephew."





surely
we will fight
and keep fighting
with the best weapon




ad-du'a
{}





yet,


compassion is lost from humanity


...
illa man rahima ar Rahman


Tuesday, November 16, 2004

Pray for Fallujah 

By Sara Khorshid
Staff Writer – IslamOnline 
15/11/2004 

“Listen, listen, the warplanes,” Abu Mohammed cried. I could hear the planes over the phone. “They are over us, over the house, almost 10 meters away.” Tonight is the last night of Ramadan, and tomorrow is the first day of the Islamic feast `Eid Al-Fitr. Abu Mohammed is currently in Al-Amiriyah neighborhood in Baghdad, with his family, and 4 other families who fled Fallujah a few months ago.

“We are 45 people in one house,” his daughter Inas said. She complained about the difficulty of living with so many people in a very small house. But her aunt Umm Waddah is grateful that she could find a place to stay in. “At least we are better off than the Fallujans currently living in tents, or on Baghdad’s streets with no place at all to shelter them.”

Those in Baghdad might be better off than Fallujans still locked inside their hometown, which is currently being razed to the ground by the US Army. Everything is being wiped out. “The residential areas, our houses, they are all destroyed. They bombed the hospital, the clinics, the doctors, the infrastructure, everything,” Abu Mohammed said.

Even the animals, the trees—the snipers spread all over Fallujah shoot at any motion they spot. “They shoot at the animals moving in the streets, the trees waving their leaves in the wind,” describes Umm Omar, who managed to leave Fallujah yesterday.

Her nephew was killed a week ago, but his body still lies on the street. “They haven’t even let us pull his body to the house.” She couldn’t help crying. Death is overwhelming. An old man they originally didn’t know died in her house. They found him bleeding at the door. Taking him inside didn’t help a lot. Phones don’t work; and if they worked, there are no more doctors in Fallujah anyway, as they were all expelled by US and Iraqi forces and weren’t let back in. So the strange old man bled for three days until he died inside the house.       

Umm Waddah left Fallujah after her neighbors’ house was destroyed and the remains of their bodies scattered to her roof.

Houses are full of injured civilians left to bleed to death; the streets are full of dead bodies, which lie there until US tanks roll over them.

“Inside the house, everything is shaking because of the strength of the raids from airplanes very low in the sky. If we run outside, the planes are right over us,” says Umm Usama, who left Fallujah two weeks ago.

Another Fallujan woman, Umm Waddah, left Fallujah after a US rocket destroyed the house opposite to hers, and the remains and flesh of its inhabitants’ bodies scattered to her house’s roof. The next day, she and her family ran off to Baghdad. She prays that her old neighbors, the Ghanems, rest in peace.

And she asks, “What have we done? Our women and children got killed, our youth got killed, our houses got demolished; why?” The interim Iraqi government’s politicians and US Army spokesmen say that they are after “terrorist Abu Musab Al-Zarqawi” who, they believe, is hiding in Fallujah along with his followers, “the insurgents.”

“What Zarqawi? Where is Al-Zarqawi? Is he a ghost?” asks Umm Usama. “There is no Zarqawi in Fallujah, no Arab fighters as they claim.” In the name of Al-Zarqawi 1200 people have been killed in Fallujah—according to the American military, which describes the victims as “insurgents” and “guerillas.” Eyewitnesses say the dead are civilian residents.

“Our neighbor’s house was raided; they killed her and two other women, two men, and two children—eight people—in the name of Al-Zarqawi.” One of the women was in her seventh month of pregnancy. Her fetus got out of her body and stayed alive for 6 hours then died, according to the neighbors and relatives who retrieved the bodies from under the rubble.

They were normally asleep at 3:30 a.m. when the rocket fell on their house, flattened it, and killed them all—the mother Hazima Mohsen, her two sons, two daughters, her daughter in law, and three grandsons.

One of Hazima’s daughters, Mona, was “lucky” enough to escape to Baghdad days before her family was killed in the name of Al-Zarqawi. To her, Al-Zarqawi is like the weapons of mass destruction claim. “They came up with the weapons of mass destruction lie to invade Iraq, and they have come up with Al-Zarqawi lie to wipe out Fallujah,” she says.

Twenty months since the invasion and massive destruction of Iraq have revealed that Saddam had no weapons of mass destruction. The Iraq Survey Group Report, a CIA report released on October 6, reiterated what has been stated in one report after another: Iraq did not possess stockpiles of illicit weapons at the time of the US invasion in March 2003 and had not begun any program to produce them.

“And there is no Zarqawi in Fallujah. This is a false, baseless claim,” Mona argues.

They also claim they are liberating Iraq, all of which has been already “liberated,” except for Fallujah, which US forces have retreated from in April, 2004, following a previous tragedy in the very town. They are, once again, trying to subdue it and bring to it “democracy and freedom,” as they brought them to the rest of Iraq.

“We now hate the terms ‘democracy’ and ‘freedom’; they are a curse on our people,” Amer Al-Zawbaey said with intense bitterness. Amer is the Baghdadi man hosting Abu Muhammed’s family and four other Fallujan families in his house.

As I listened to the sound of American war planes outside Amer’s house in Baghdad, I could hear children in Cairo playing with fireworks to celebrate the ‘Eid.

The claim of democratizing and liberating Iraq was a pretext for the March 20 invasion, which has resulted in the massive destruction of the country and unprecedented losses for its people. Almost daily car bombs go off in Iraq.  More than 100,000 extra deaths have taken place since the US-led invasion, and the risk of death by violence for civilians in Iraq is now 58 times higher than before the invasion (The Lancet, according to research conducted by scientists from the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in the US city of Baltimore). Moreover, unemployment rate has reached 70%, according to a study by the college of economics in Baghdad University.

“[Given this tragic situation], whoever believes that America has invaded and occupied Iraq to bring democracy and freedom is either stupid or in cooperation with the US against the Iraqis,” says Monther Yaakoub, another Fallujan in Baghdad. 

As I listened—over the phone—to the sound of American war planes and tanks outside Amer’s house in Baghdad, where tens of Fallujans sought shelter, I could hear the noise of children in Cairo playing with fireworks to celebrate the end of Ramadan and welcome `Eid Al-Fitr that was to start the next morning in Egypt—and in Iraq. I remembered Mona’s children: “During the continuous air strikes at night in Fallujah, my kids would wake up at night and scream, ‘Mama, our house has fallen, mama; our house has fallen. Where will we go?”

Finally, I am obliged to fulfill my promise to the Fallujans I spoke with and get their calls across through this article: Abu Mohammed calls upon the Western media to cover the horrific situation they are living in. Umm Waddah calls upon the Arabs, who view the Iraqi tragedy on Arab TVs, to act and help their brothers and sister in Iraq. And Umm Usama asks us to pray for Fallujah, and for Iraq.



Sara Khorshid is staff writer for IslamOnline.net
She holds a BA in Political Science from Cairo University. You can reach her at sarakhorshid@islam-online.net. 

Thursday, November 04, 2004

Asal itu katanya adalah

Kampung asal,
kampung sejati adalah kampung akhirat
hingga di dunia yang singkat ini
hidup mestinya jauh melampaui batas umur

menempatkan al quran pada asalnya,
sebagai sumber petunjuk bagi jiwa.
dibaca khatam tak lebih dari 40 hari, dihapal sesuai kemampuan
dipahami semua terjemahannyadan tafsirnya lebih rinci
sembari mengajak jiwa dan raga ini
mentaati setiap rinci kehendakNya

kembali pada asal hadist
sebagai sumber petunjuk kedua bagi hidup
dihapal minimal 42 hadist,
bila tak mampu minimal diketahui pokok2nya
juga kitab riyadushshalihin

memulangkan harta pada asal,
bahwa harta milik bukan yang disimpan,
tapi yang dibelanjakan di jalan Allah
harta milik itu hanya titipan,
yang harus dicermati dari mana asal, dan kemana mengalir

mengembalikan malam pada asal
bahwa mestinya, bersujud dan bertasbih
memiliki bilangan detik yang jauh lebih banyak dari tidur
dan itulah hakikat asalnya istirahat
:menyerap kekuatan pada sang empunya kekuatan

pulang ke asal adalah
mengembalikan diri pada fitrahnya,
yang mengabdi hanya padaNya,
satu-satunya.

termasuk memberi cinta dan kemanfaatan bagi
sebanyak mungkin manusia
yang ada pada bulatan bola dunia

...
pulanglah...
pulang ke asal

risvya.blogspot.com

Wednesday, November 03, 2004

Revise :: IFR @ RPI ::
Ramadhan: Vehicle of Eternal Change

1. Ramadhan: Remind, Reflect, Repeat and Reorient.
by Imam Ahmad Kobeisy

-The Prophet said to his companions," It will be common in one time, the one who is holding to the religion, as if he is holding a lid of charcoal in his hand' - menerangkan skrg x popular menjadi muslim berbanding masa zaman nabi and susahnya utk menjaga Iman & Islam dr diri sesorang sbb factor2 environment dan diri sendiri.
-maybe it is easy to start in a right path but it is hard to continue on it.

+ It is not EASY being a muslim : It requires continous struggle throughout the life.
+ The only destination is the PLEASURE of ALLAH azzawajall.

- dr Ibn jauzi menceritakan' ada seorang alim, terpikat dgn seorang perempuan cantik yg tinggal disebelah masjid. and satu hari org alim tu pun berjumpa and propose kat perempuan tuy g dia nak kawen dgn nyer. perempuan tu kata dia x boleh kawen dgn laki tu sbb laki tu islam. and laki tu kata x kisah sbb islam benarkan. and perempuan tu balas, dia kata bapa nyer x kasik unless laki tu masuk christian...so laki tu masuk christian. perempaun tu suruh laki tu btolkan bumbung rumah, and tetiba laki tu jatuh dan mati .. Nauzubillah.
-kalo org buat baik, kita ucap thanks and balas budi baiknyer....so Allah dah jadi kan kita, bg rezeki and segala2 nyer....so? kita kena balas...baik..x kan nak buat jahat? sentiasa igt tu...manusia dan jin dijadikan hanya utk worship Allah.

+ Allah's rights upon humanity : 1-Complete servitude 2- Complete gratitude (for Allah has created us (iijad-creation), He gave us intelligence,hearing, seeing, etc (i'dad-preparation), and He provides the sustenance (imdad-support)
+ Tips for getting the "whole of our lives" as 'ibadah :
1- do only good things : within the boundaries of mandatory and permissible
2- ikhlas and ihsan : everything is solely for the sake of Allah

How to be istiqamah?
-poetry berbunyi ' dispute your ownself and the syaitan and disobey them, they advise, you be sceptical and suspicious. Igt bhw ada suara2 jahat yg berbisik di hati kita... so berhatila2, selalunya kita tau itu adalah 'suara jahat', tp kita ignorance, degil and terikut2 dgn kwn2 dan environment.
-always read quran , baca hari2 walaupon sepotong ayat, sbb Allah suka kalo kita buat stau benda tu continuous dr buat sekali shj.
-have a good companion, who look after you bad deeds and lead you to be a better muslim. amek cth mudah. kalo kita duduk sebilik dgn Imam, sudah pasti kita akan cuba sedaya upaya utk jadi baik dgn dia. sembahyang pd waktu nya dan tak buat perkara2 maksiat...and yg pasti, imam tu akan sentiasa encourage and igtkan kita pd perkara2 kebaikan, and sekaligus kita pon lama2 jadi baik, hati jadi lembut and mudah utk buat benda2 baik


2. + Parallel Session 1: Ramadhan : Rediscovering My True Self
by Sheikh Abdulkadir Elmi
#Fasting : associated to Allah and exclussively FOR Allah
- Allah will reward accordingly
- ordered on every natio
- a 'chance' that is given to the servants of Allah azzawajall

#Allah has given five things to the nations of prophet Muhammad (pbuh) which no other nations had :
1- The 1st night of Ramadhan : Allah looks at the people who intended to fast with the ain al-rahmah (the sight of mercy)
2-The smell of the breath of the fasting person is more beloved to Allah than the smell of the musk.
3-The angles of Allah taala ask for those who fast, that Allah forgive them everyday and everynight in the month of Ramadhan.
4- Allah commands the jannah to decorate itself for those who fast.
5- In the last night of Ramadhan, Allah forgives everyone who has fasted sincerely to Allah

# 2 levels of saum (fasting) :
i) Saum al-umum ( the fast of lay people)
ii) Saum al-khusus ( the fast of the 'special' person) : they protect themselves (their limbs) from all of the haram and makruh things, ghaddu basar (controlling the eyesights)

# Hadeeth Qudsi : The nadrah(sight) is one of the ballad(weapon) of shaytan. Whoever controls his sight for the fear of Allah, Allah says, "I wil substitute the thing which he denied himself with the sweetness of iman in his heart."


3. + Parallel Session 2: After Ramadhan U'oh or Yeah
by Ustaz Fadhl
-pd zaman jahilliah org arab tawaf dgn naked, and lps tu diorg kena pakai baju..so org2 arab pon jual baju and air and dpt untung..mekah jadik tpt commercial rather than spiritual place.
-Khusyuk dlm solat
- wear comfortable clothing
- bersedia and kalo nak garu tu baik garu before angkat takbir
-standup and stand comfortably
-Iktikaf. satu hari Ibn Abbas bersolat kat masjid nabi...ada sorang ni pandang jer dr jauh. then dia nampak ada org pergi ke arah Ibn Abbas and lps tu Ibn Abbas pon beransur and stop dr Iktikaf nyer. so org tu hairan, dia pun tanya kenapa keluar dr Iktikaf and Ibn Abbas jwb dia mendgr RasulAllah kata 'whoever fulfills hthe need of a brother, the reward is same as an iktikaf'. Di mana pahala iktikaf sama dgn 7 heavens far away from jahannam.


Forum : Session 3:: Ramadhan: Relieving the Spirit of Eternal Change Produced by the Sahabah.

Freedom
-our first enemy is our evil self.
-this requires a great jihad(inner struggle) to defeat the nafs
-fasting is the best way to overcome our evilself
-' the more you give nafs ( nafsu), the more it wants and it wants evil things '
-we need guidance (intelligent) , we can overcome our evilself
-fasting is an education to strenghten our will
-nafs is like a fly and it likes dirty things
-bee likes flower --> and we should be like the bee

4 Levels of fasting by Imam Al Ghazali
level 1- Iktikaf = duduk seharian di masjid and hanya remember Allah and tinggalkan urusan duniawi
level 2- fasting of the heart -hati turut puasa
level 3- fasting semua organ2 and deria -x tgk benda2 mungkar, x dgr benda2 x baik, jaga lidah and etc
level 4- fasting dgn perut lapar ---lapar shj :(

HEART OF WORSHIPPER IS ALWAYS REMEMBERING ALLAH

Abu Ayub Al Ansari adalah seorang sahabat yg terkenal ketika penaklukan istanbul, separuh askar2 kata adalah mustahil utk semua askar2 ke sana and menang and berkemungkinan half dr mereka akan syahid ini berdasarkan ayat quran yg bermaksud
' O believers, dont throw yourselves into danger with your own hand '.
mendgr akan kata2 itu Abu khalid pun bgtau 'apakah yg kamu katkan itu? dia pun menceritakan bahawa ayat itu turuns emasa perang khaybar ketika dia masih hidup dan berada disisi Nabi.
after Mekah and khaibar were conquer, askar2 pon sudah and penat and gave up with all these suffering and sacrificing. so diorg pon kta diorg nak enjoy dr pergi perang. selepas itu Allah pun turunkan ayat ini....
danger dlm ayat ini bermaksud seeking for comfort!
mendengar ayat ini, semua para sahabat bertaubat and berasa kecewa dgn diri masing2. and mereka pon pledged, bahawa mereka akan sebarkan Islam sehingga syahid. Cth Ibn Abbas ke Azerbaijan and berdakwah ke situ. and Azerbaijan ada snow..and Ibn Abbas prayed on the snow during his stay there because He was avoiding comfort!.
Abu Ayyub pun nasihatkan askar2 nyer...' I was in your path while I am alive and when i am in death '-make sure kita mati dlm iman.

If you are the truebeliever, you are the highest. maksudnyer ia adalah fardhu kifayah utk umat islam menjadi yg terbaik dlm pelbagai bidang= Imam Al Ghazali.
-so kita kena blajar rajin2. kalo umat islam zaman2 para ulama dulu boleh membawa kpd kegemilangan islam dr segi science & tech serta dr segi dakwah Islamiyah. dua2 seiring sejalan..so skrg juga boleh..dan kitala ..sapa lagi.

QUIZ:
1. satu2 nya Sahabat yg nama nya disebut dlm Quran
jwpn?- please msg me :) when you finish 'teka'/thinking/googling

+ Questions to ask ourselves : How old am I? -- How much time have I spent for myself? -- How much time do I have for Allah ta'ala?

++ For those who have joined the wonderful,meaningful trip to RPI, Jazakumullahu khaeer. Just remind yourself of the sayings of our beloved prophet, peace be upon him : "Whenever Allah wishes good for a person, He gives him/her the knowledge of Islam"


posted by omar on usrah@Camar blogger